Segíthetünk?+36 20 280 3566Írjon nekünk

Falburkolat fuga nélkül

A tartósság és garancia a döntő

A valódi extrudált klinkerlapokat készítő német gyártók a német szabványok és a német joggyakorlat szellemében csak a kifogástalan, minősített, bevált és tartós megoldásokat tartják elfogadhatónak, ezért csak azokat ajánlják. A legfontosabb érv náluk a hosszan tartó vevői elégedettség, ezért a kész burkolat tartósságát kockáztató bármilyen tényezőt igyekeznek kizárni. Ez, továbbá sok-sok év tapasztalata az oka annak, hogy ragaszkodnak a fugával rakott lap- és téglaburkolatokhoz.

A díszburkolat gyártók egy részének felfogása ettől eltér. A fő céljuk a termék értékesítése, a műszaki problémák és kétségek háttérbe szorulnak. A fuga nélküli burkolat majdan fellépő problémáival majd a vevő vagy a kivitelező megküzd.

Mik a fuga nélküli falburkolat beépített műszaki hibái?

Amikor az elemeket közvetlenül egymásnak tolva felragasztják, akkor a lapok méretpontatlanságai miatt óhatatlanul csak egy-egy rövidebb szakaszon érintkeznek egymással. Emiatt:

  • A hőtágulás következtében az érintkezési pontoknál hatalmas nyomófeszültségek keletkeznek. Ez az elemek peremeinek kitörésében, lepattanásában ölt testet, elsősorban esztétikai problémát okozva. Szélsőséges esetben - például ha a felület dilatációs fugáiról nem gondoskodott a kivitelező, vagy a használt ragasztó és a kivitelezés minősége is gyenge volt - egész lapok eshetnek le.
  • A lapok között teljesen nyitott fugahézagok maradnak, gyakori a messziről is látható, több milliméter széles rés is. A nyitott fugákon akadálytalanul bejut a csapadékvíz, ami áztatja a ragasztóréteget, a mögöttes hőszigetelést és a vakolatot, valamint a falszerkezetet is. Télen a burkolat mögött megfagyó víz pusztító hatást fejt ki, a legjobb ragasztók anyagát is előbb-utóbb tönkreteszi ez az igénybevétel.
  • A nyitott résekben megül a por, előbb-utóbb az alga és a moha remek otthonra lel bennük. Az eredmény a fugák menti szürkés piszokcsík, a felület lassú elszennyeződése, öregedése.

Akkor mi a teendő?

  • Homlokzatburkoló klinkerlapot fuga nélkül beépíteni nem ajánlott. Saját felelősségre lehet - de akkor el kell fogadni az esetlegesen fellépő hibákat meg azt is, hogy sem a burkolólapra, sem a ragasztóra nem lehet garanciát érvényesíteni.
  • Beton vagy más mesterséges anyagú díszburkolatoknál érdemes a gyártó garanciális feltételeit alaposan megvizsgálni, továbbá a kivitelezővel garanciát is tartalmazó megállapodást ajánlott kötni. Így az esetleges meghibásodások elhárítása legalább nem Önt, a vásárlót fogja terhelni.

 

 

Homlokzatburkoló klinkerlapokat, homlokzati klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámia-burkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi kivitelező csapattal.