Segíthetünk?+36 20 280 3566Írjon nekünk

Extrudált padlólapok

Az extrudált padlólapok  előnyei

A Ströher padlóburkoló lapjaira 25 év gyári fagyállósági garancia vonatkozik. A kiváló alapanyag és a gondos gyártás mellett a hosszú garanciális helytállás alapja az extrudációs gyártástechnológia. A Ströher gyár kültéri padlólapjai bányaagyagból készülnek, az agyagot egy keskeny résen préselik ki, így alakul ki az a hosszú agyagszalag, amelyet aztán lapméretre vágnak és kiégetnek.

A préselt (gres) lapokat ezzel szemben mikroszkópikus méretűre őrölt száraz agyagporból préselik acélformákba, majd ezután égetik ki őket. Ez a gyártási mód tehet - a szakszerűtlen kivitelezés mellett - a gres burkolólapoknak teraszokon, erkélyeken, talajon fekvő járdáknál gyakran előforduló "megmagyarázhatatlan" felválásáról. A felvált lapok sérülésmentesek, az alsó felületükön viszont alig látható ragasztónyom.

A kétféle gyártástechnológia közötti különbség magyarázza azt, hogy az extrudált lapok kültérben sokkal tartósabbak, mint a greslapok.  Az osztrák és német ajánlások kivétel nélkül extrudált lapokat írnak elő kültéri burkoláshoz. A különbség fizikai okai a következők:

1. A lapok alsó síkjának felülete

Az extrudált lapok alsó síkja felkapart, érdes, tagolt, nyílt "barlangokkal" teli. A tapadási felület nagy, a ragasztó bejut a nyílt pórusokba, nagy tapadási szilárdság alakul ki. (500x nagyítás)

A préselt greslapok alja sokkal simább, a formák lekerekítettek, nincsenek mélyebbre hatoló pórusok. A tapadási felület kicsi, kevés a "horgony" a ragasztó számára. (500x nagyítás)

2. A kerámiatest pórusainak alakja

Az extrudált kerámia testébe jutó víz a nyitott pórusokon könnyen eltávozik, nem okoz páranyomást, nem tud felépülni a jégkristályok miatti belső feszítőerő. Az aljzatból érkező nedvesség kijut a lapok alól, nem fejt ki emelő-szakító hatást. A ragasztó tart, a burkolat sértetlen.

Bár a greslap kevés vizet vesz fel, de a bejutott víz nagyon nehezen tud eltávozni. A kialakuló páranyomás, és a jégkristályok feszítőereje tönkreteszi a testet. Az aljzatból jövő nedvesség beszorul a lap alá, felfelé feszíti a lapot. A gyenge tapadóerő kimerül, a lap felválik.

Homlokzatburkoló klinkerlapokat, homlokzati klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámia-burkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi kivitelező csapattal.