Homlokzati lap gyakori kérdések

Gyakran kérdezik a klinker homlokzati lapokról

Nem fognak lepotyogni?

NEM.
Garanciális probléma nem fordul elő, ha olyan szakember végzi a beépítést, aki a beépítési előírásokat betartja, és a megfelelő segédanyagokat a gyári előírások figyelembe vételével alkalmazza.
 

Lábazatra alkalmazhatók?

IGEN.
Ezeket az anyagokat kifejezetten homlokzatok burkolására készítik. Minden környezeti hatásnak tartósan ellenállnak, ezért burkolhatók velük lábazatok, teljes homlokzatok, készíthetők belőlük homlokzati díszítések.

Egyetlen helyzetben nem alkalmazhatók - igaz, ekkor semmiféle más ragasztott burkolat sem jöhet szóba - mégpedig alulról vagy hátulról ázó, szigeteletlen épületlábazatok vagy támfalak esetén.
 

Felrakhatók homlokzati hőszigetelésre (dryvitra)?

IGEN, problémamentesen.
Ide kattintva részletes leírás található a hőszigetelt klinkerlap burkolat rétegrendjéről és kivitelezéséről.
 

Felléphet páratechnikai probléma (páralecsapódás)?

NEM.  A klinkerlap burkolat nem párazáró, mivel:
 • A klinkerlap nem mázas csempe vagy greslap, páradiffúziós ellenállási száma (mű) csupán 50-80, míg az említett anyagoké közel végtelen.
 • A fugahálózat a felület kb. 15-20%-át teszi ki, a fugákat pedig 3-5-ös mű értékű klinkerhabarcs tölti ki, így a páradiffúzió nem gátolt.
 • A hozzávetőleg 3 mm vastagságú ragasztóréteg (mű= 25-40) szintén nem képez jelentős páragátat.

A homlokzati klinkerlapokból csak Németországban hozzávetőleg hárommillió négyzetméter készül évente, az évi gyártási mennyiségek folyamatosan nőnek. Több mint harminc évre visszamenőleg állnak rendelkezésre tapasztalatok, amelyek azt mutatják, hogy a klinkerlap burkolat stabil, megbízható, problémamentes szerkezet.
 

A téglaburkolat jobb, vagy a lapburkolat?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A meglévő feltételek és az anyagi lehetőségek függvényében lehet kiválasztani az optimális megoldást.
 
 • A lapburkolat ára 30-50%-a a téglaburkolat árának.
 • Mindkét szerkezet tartós, esztétikus, megvédi a mögöttes szerkezeteket a külvilág hatásaitól.
 • A sarokelemes élképzéssel készülő lapburkolat látványban megkülönböztethetelen a téglaburkolattól.
 • A lapburkolat kisebb helyigényű. (Lapburkolat vastagsága: 1,5-2.5 cm, kiszellőztetett téglaburkolat vastagsága minimum 15 cm)
 • A lapburkolat lényegesen könnyebb a téglaburkolatnál, kevésbé terheli a teherhordó homlokzati épületszerkezeteket.
 • A lapburkolat kivitelezése egyszerűbb és gyorsabb.
 • A téglaburkolat tervezése és kivitelezése több szakértelmet igényel.
 • A téglaburkolat hőtehetetlensége nagyobb, ezért a napi hőingásoktól jobban megvédi az épületet.
 • A kiszellőztetett téglaburkolat páratechnikai viselkedése a jelenlegi szakmai preferenciák szerint kedvezőbb.
 • A téglaburkolat csak akkor kivitelezhető kompromisszumok nélkül, ha az épületet már eleve a téglaburkolattal tervezték meg. A klinkerlap burkolat utólag is elkészíthető problémamentesen, akkor is, ha a tervezésnél nem vették figyelembe ezt a homlokzatképzési lehetőséget.
 

Ki kell fugázni a burkolatot?

IGEN.
A lapragasztókat nem arra tervezik, hogy esőnek, fagynak, napsütésnek ellenálljanak. A ragasztó védelmében és a vízzárás érdekében kültérben kötelező a fugázás. Fugázatlan felület esetén megszűnik a garancia.

A fugázás esztétikai szempontból is elengedhetetlen: a klinkerhabarcsos fuga a maga durva, szemcsézett felületével hozzájárul a téglaszerű látvány létrehozásához
 

Lehet mélyített fugát készíteni?

Lehet, de nem ajánlott.
A klinkerhabarcs minimális rétegvastagsága 5-6 mm. Ebből következően a vékonyabb (8-10 mm vastagságú) lapoknál a maximális fugamélység csak 1-2 mm-nyi lehet. Markánsan mélyített fugák csak a 15-17 mm vastagságú lapoknál képezhetők ki.
A mélyített fuga nagy hátránya az, hogy a lapok felső élein összegyűlik a por és a korom, és előbb-utóbb a sötét koszfoltok lerontják a burkolat összhatását.
 

Szükséges a burkolatot impregnálni, bevonni, beereszteni?

Nincs szükség rá.
A klinker felülete tömött, a szennyeződés nem kötődik meg a felületén. Alacsony vízfelvételének köszönhetően korlátlanul fagyálló. Ebből következően szükségtelen a lenolajkencés, klinkerolajos bevonás. Ezek a szerek rövid időn belül elpárolognak, de addig remekül gyűjtik és megkötik a port. Használatuk a porózus, gyenge minőségű, nem kültérbe való anyagoknál (bontott tégla, mészkő, cotto) némileg elodázza a garanciális problémákat, de klinkernél csak rontanak a burkolat kinézetén.

Indokolt esetben, például erősen szennyezett városi környezetben az ablakpárkányokon, homlokzati díszpárkányokon hasznos lehet egy korszerű, nem párazáró hidrofóbizáló szerrel való bevonás, amely a szennyeződés könnyebb lemosódásában segít.

Graffitiveszély esetén korszerű antigraffiti bevonattal látható el a klinkerburkolat.