Padlólap gyakori kérdések

Gyakran kérdezik a klinker padlóburkolatokról

Miért válasszak klinker padlólapot?

Számos olyan kedvező tulajdonságuk van, amelyek így "egy csomagban" más burkolóanyagoknál egyáltalán nem, vagy csak a klinkerekénél lényegesen magasabb árszinten találhatók meg.
 
  • A klinker padlólapok egyedi, utánozhatatlan látványt nyújtanak, mert természetes anyagból, máz nélkül készülnek.
  • Rendkívül tartósak: fagyállók, kopásállók, savállók, színtartók.
  • Csúszásmentesek: Kültérben, rámpákon, lépcsőkön nincs balesetveszély.
  • Jól illeszkednek a természetes anyagú egyéb burkolatokhoz (fa, kő, tégla)
  • Bőséges kiegészítőválasztékkal rendelkeznek.
  • Teljes keresztmetszetükben homogének: Mechanikai sérülésük esetén nem marad feltűnő folt.
 

Alkalmasak kültérre?

IGEN.
A klinker padlólapok Kifejezetten erre a célra készülnek, a kültéri igénybevételeknek és a kültéri követelményeknek minden tekintetben ellenálló anyagok. Klinker padlólapokat széles körben építenek be olyan területeken, ahol extrém időjárási igénybevételek mellett kell tartós burkolatot készíteni. A klinker teljesen más jellegű anyag, mint a délről származó porózus, alacsony szilárdságú cotto vagy a terrakotta.  Az ezekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok nem vonatkoznak a klinkerre.
 

Alkalmasak beltérre?

IGEN.
A fizikai tulajdonságaik minden szempontból alkalmassá teszik őket beltéri alkalmazásra is.  Elsősorban természetes, rusztikus hatású belterekhez használatosak. A rusztikusabb felületű anyagokat a könnyebb takaríthatóság érdekében vízlepergető impregnálóval ajánlott átvonni.
 

Járműbehajtók burkolhatók velük?

IGEN.
A klinker padlólapok teherbírók, kopásállók, csúszásgátlók, a sózást károsodás nélkül elviselik. Ipari környezetben, targonca- és teherautóforgalommal terhelten is megállják a helyüket, így a személyautóforgalom nem számít különösebb igénybevételnek.
Az ipari Objekta széria kapható extrém csúszásgátló felülettel is, ezekkel egészen meredek rámpák, felhajtók is burkolhatók.
 

Kapható hozzájuk lábazati elem és lépcsőlap?

IGEN.
Ide kattintva megtekinthető a teljes kiegészítőelem választék. A lépcsőlapok többféle profillal és többféle méretben is hozzáférhetők.
Lábazati elemek és teraszszegély elemek is bővítik a kínálatot.
 

Mivel és hogyan kell leragasztani és kifugázni?

A padlólapok ismertető oldalán a kiegszítők almenüre, vagy ide kattintva képekkel illusztrált beépítési útmutató található. A szükséges segédanyagokat (ragasztó, fugázó) forgalmazzuk, raktáron tartjuk.
 

Miért széles fugákkal (8-12 mm)ajánlott lerakni?

Mind esztétikai, mind technológiai okokból kifolyólag.

A klinkerlapok rusztikus, természetes hangulatúak, amelyet elront a "csempeszerűen" keskeny fugakép. A lapok méreteinek eltéréseiből származó fugaméret változás sokkal kevésbé szembetűnő széles fugák esetén, mint keskenyeknél.

Még egy érv: A klinkerlapok két alapvető mérete a 24 x 11.5 cm és a 24 x 24 cm. Ha a két eltérő méretű lapot izgalmasabb burkolati rajzolat elérése érdekében mintákat kirakva keverjük, vagy amikor csak a téglalap alakú lapot forgatjuk különböző helyzetbe (például halszálka mintába rendezve), akkor csak 10 mm-es fugákkal tudjuk biztosítani a fugák futását.
 

Szükséges a burkolatot impregnálni, bevonni, beereszteni?

Alaphelyzetben nincs szükség rá.
A klinker felülete tömött, a szennyeződés nem kötődik meg a felületén. Alacsony vízfelvételének köszönhetően korlátlanul fagyálló. Ebből következően szükségtelen a lenolajkencés, klinkerolajos bevonás. Ezek a szerek rövid időn belül elpárolognak, de addig remekül gyűjtik és megkötik a port. Használatuk a porózus, gyenge minőségű, nem kültérbe való anyagoknál (bontott tégla, mészkő, cotto) némileg elodázza a garanciális problémákat, de a klinkernél erre nincs szükség.

Indokolt esetben, például erősen szennyezett (olajos, kormos) városi környezetben, intenzív sárfelhordás esetén hasznos lehet egy korszerű hidrofóbizáló szerrel való bevonás, amely a szennyeződés könnyebb lemosásában segít.