Homlokzati lap beépítés

Klinker homlokzati lapok beépítése

Klinkerlap burkolat aljzata

  • A klinkerlapok teherbíró, sík, nem porló aljzatra ragaszthatók.
  • Legalkalmasabb és univerzálisan használható hordozóréteg: cementvakolat 1-1.5 cm vastagságban.
  • Megfelelően sík betonfelületre a lapok közvetlenül is felragaszthatók.
  • A porló, gyenge felületi szilárdságú aljzatokat (pl.régi téglafalak, YTONG blokkok) először tisztítani és stabilizálni kell.
  • Rossz tapadóképességű felületekre (homlokzatfesték, olajfesték, műgyantakötésű aljzat) a lapok közvetlenül nem ragaszthatók.
  • Az aljzat síkhibáit lapragasztás közben nem lehet korrigálni, ezért az aljzat sík voltát feltétlenül ellenőrizni kell!

A klinkerlapok ragasztása

  A homlokzatburkoló klinkerlapokat a neves gyártók legjobb minőségű (C2 TE besorolású) flexibilis hidegburkolat-ragasztóival, vékony-ágyazatos technológiával kell felragasztani. Ajánljuk és forgalmazzuk az X7G típusú lapragasztót.
A felületre fogas simítóval felhordandó a ragasztó. A lapok hátoldalára a fogas simítóval erős nyomással ragasztót kell kenni úgy, hogy a ragasztó a tapadásfokozó hornyokat kitöltse.
  A lapokat erős nyomással, jobbra-balra többször kissé meghúzva a helyükre kell illeszteni. A lapok ezzel a módszerrel teljes felületen, légbuborékmentesen tapadnak a felületre.

Semmiféle nedvesítésre, impregnálásra nincs szükség, csak a tiszta munkavégzés elengedhetetlen.
     

Burkolatképzési alapelvek

  Az egyenletes fugaméret szintezett vezetősorok felrakásával, majd a köztesterületek zsinór menti rakásával biztosítható. Az ajánlott fugaméret a keskeny (52 mm magasságú) lapoknál 10 mm, a magasabb (65 és 71 mm-es)lapoknál 12 mm, erősen rusztikus hatás eléréséhez pedig 12-14 mm a megfelelő.

Jó minőségű ragasztó alkalmazásakor beigazítás után a lapok az aljzaton nem csúsznak meg, semmiféle vezetősín vagy távtartó használatára nincs szükség.
  A lapok kiosztását mindig falsarkoktól és falnyílásoktól kiindulva ajánlatos elvégezni.

A nem egész lapra kijövő csatlakozásoknál kerülendő a kisméretű lapok beépítése. Törekedni kell a legalább feles méret (11 cm szélesség) elérésére.

A sarokelemes élképzés tökéletes téglaillúziót kelt. Sarokelemek nélkül, tompa illesztéssel is megoldható a sarokképzés. Gérbe vágás esztétikus módon nem valósítható meg.
     

A klinkerlap burkolat fugázása

  A homlokzati klinkerburkolatok speciálisan erre a célra gyártott klinkerhabarccsal fugázandók. Ezek az anyagok nem tartalmaznak oldható sókat, bedolgozásuk optimálisan megvalósítható, és a lapok felülete sem szennyeződik a munka során. A klinkerhabarcs felülete bedolgozás után rusztikus képet mutat, jól illik a lapok jellegéhez.

Ajánljuk és forgalmazzuk a Terranova dísztégla falazó és fugázó habarcsot.

A zsákos anyagot földnedves konzisztenciájúra kell keverni, a habarcs fugázóvassal dolgozandó be a fugákba. Első ütemben a vízszintes fugákat készítik el.
  Egy összefüggő területen a vízszintes fugák elkészítése után a függőleges fugák következnek. Többféle célszerszám is segíti a munkát.

A fugázás utolsó lépése a vízszintes és a függőleges fugák csatlakozásának összedolgozása.

A lapfelületre esetlegesen rákerülő anyag nem hagy foltot, kefével könnyen eltávolítható.