Segíthetünk?+36 20 280 3566Írjon nekünk

Hőszigetelő rendszer

Homlokzati klinkerlap burkolat hőszigetelő rendszeren

Tartós, megbízható, hibátlan klinkerlap burkolat akkor készülhet homlokzati hőszigetelő rendszerre, ha a kivitelezési elveket maradéktalanul betartják. Megfelelő számú rögzítődübel alkalmazásával a klinkerlap burkolat 30 méter homlokzatmagasságig, maximum 20 cm szigetelésvastagságig, legfeljebb 14 mm-es lapvastagságig készíthető.

  • A polisztirolhab/kőzetgyapot táblákat VAGY teljes hátfelületükön felragasztják a (vakolattal ellátott) sík háttérszerkezetre, VAGY megszakítatlan peremragasztással és közbenső pontragasztással ragasztják a durva hordozófelületre.
  • Legalább 160 g/m2 súlyú üvegszövet hálót ágyaznak be legalább 2 mm vastagságú tapaszolórétegbe.
  • A tapaszolás megszilárdulása után, a hálón keresztül 6-10 db/m2 acél beütőtüskés dübel kerül elhelyezésre úgy, hogy a felület a tányér alatt és körül kissé besüllyed.
  • A besüllyedt dübeltányérokat tapaszolóval átvonják.
  • Az aljzat síkhibáit lapragasztás közben nem lehet korrigálni, ezért az aljzat sík voltát feltétlenül ellenőrizni kell!

Hőszigetelőanyagként kizárólag a gyártók által a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez gyártott és minősített típusai jöhetnek szóba. A tapaszolás vastagságára különösen kőzetgyapot tábláknál kell ügyelni. A felület kézi behatásra nem nyomódhat be észlelhető mértékben. Az üvegszövet háló átfedéses toldása éleknél, spalettáknál különösen fontos. A lapburkolat alá nem szükséges sarokerősítés a hőszigetelő rendszerhez.

Részletes beépítési útmutató

Aljzat előkészítése

Hőszigetelő rendszer szakszerű felépítését csak az alapfelülettel szembeni követelmények teljesítése és az aljzat hordképességének ellenőrzése után szabad megkezdeni. A beton, tégla vagy vakolat fogadófelületnek min. 28 naposnak, légszáraznak, por-, formaleválasztó és szennyeződésmentesnek kell lennie. A zsír-, olaj- és porlerakódásokat valamint az egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.
A száradás után kezdhető meg a szigetelés. A homlokzati felületek síkját bejáráson kell rögzíteni és állandósítani.
A felületnek hordképesnek és feszültségmentesnek kell lennie, melyen nem lehet leváló, málló réteg, és nem deformálódhat. A nagyobb aljzategyenetlenségeket a szigetelőlemezek felragasztása előtt megfelelő eljárásokkal ki kell egyenlíteni. A felület egyenletességét 2 méteres léccel kell ellenőrizni. A homlokzat síktól való eltérése a ragasztás vastagságának 3-20mm között történő változtatásával, illetve különböző vastagságú hőszigetelőanyag táblák alkalmazásával is korrigálható.

Lábazat indítása, kialakítása:

A lábazati szakaszokon extrudált polisztirolhab hőszigetelést kell alkalmazni, minimum 30 cm magasságig. Az extrudált polisztirolt bitumenes vízszigetelő lemez esetén speciális ragasztóval kell elhelyezni, ami megfelelő kötést biztosít az extrudált polisztirol és a lábazaton esetlegesen elhelyezett vízszigetelés között.

Szigetelőanyag táblák ragasztása

Pont-peremragasztást alkalmazunk úgy, hogy a szigetelő tábla szélére körben (hurka), továbbá a tábla felületén, a szükséges pontokon (pogácsák) megfelelő mennyiségű ragasztóhabarcsot viszünk fel. A ragasztóval fedett felület aránya klinkerlapburkolat esetében min 40% legyen. A tervezett dübelezési helyeken szükséges a ragasztópogácsa megléte. A ragasztóanyagokat fúrógépbe rögzített keverőszárral kell keverni. A megkevert anyagot 2-5 perc pihentetés után, felhasználás előtt újra kell keverni.
A rendelkezésre álló műszaki enygedélyek alapján a szigetelés maximális vastagsága 20 cm.
A ragasztás feltétele, hogy a fogadó felület hőmérséklete valamint a levegő hőmérséklete +5 OC felett legyen.

Fektetés

A hőszigetelő lapokat - előbb alsó peremüket odaillesztve hézagmentesen rögzítjük. Az épületsarkoknál különös gondossággal ügyeljünk a kötések kialakítására. A kitüremkedett ragasztót a hőhidak kiküszöbölése érdekében el kell távolítani. Az EPS lemezeket a ragasztó megkötését követően kézzel (csiszolótalp és 60-as szemcseméretű csiszolópapír) össze kell csiszolni.

Hálóbeágyazás:

Ágyazás előtt ellenőrizni kell, hogy a lapok hézagmentesen illeszkednek és síkra csiszoltak-e. A nyitott fugákat kitöltő habbal vagy hőszigetelőanyag-csíkokkal kell lezárni. Ezzel megelőzhető a fedőbevonaton keresztüli kirajzolódás vagy repedés.
Az ágyazó habarcs felhordása a ragasztó megkötése után, legkorábban az annak felvitelét követő 24 óra elteltével kezdhető meg. Az ágyazó habarcsot 110-120 cm szélességben simítóval kell a teljes felületre, azt teljesen fedve felhordani.
Az erősítő üvegszövet hálót legalább 10 cm párhuzamos átfedéssel a még nedves ágyazó habarcsba kell besimítani.
A nyílászárók mentén a hálót a szigetelőanyagtáblák felragasztása előtt, a szigetelés mögötti teherhordó falra legalább 20 cm szélességben fel kell ragasztani. A hálót a szigetelőanyag tábla elhelyezése után annak bütüfelületére, valamint legalább 15 cm szélességben a homlokzati síkra is visszahajtva  ragasztjuk. A homlokzati síkra való visszahajtás és a homlokzati síkon futó üvegszövet háló átfedése 15 cm.
Hálózás minimum 160 g/m2 tömegű lúgálló üvegszálból font és hurkolt, megfelelő lyukméretű, speciális bevonatú termékkel lehetséges. Az üvegszövet hálót az épületéleken minimum 20 cm átfedéssel fordítjuk át.
A kész simítóréteg vastagsága 3 mm-nél kevesebb nem lehet. A simított felület síkhibája 2 m-es léc mellett semmilyen irányban nem haladhatja meg a 2 mm-t, ellenkező esetben a felületre nem lehet első osztályú lapburkolatot készíteni. Az élek egyenességének és függőlegességének tűrése annak ismeretében határozandó meg, hogy a szabályos téglakötés ezeket az eltéréseket jól láthatóvá teszi.
Klinkerlap burkolat alá alumínium vagy műanyag élképző profilok beépítése nem ajánlott, mert a klinkerétől eltérő hőtágulási jellemzőik miatt problémákat okozhatnak. 

Dübelezés

A dübelezést a simítóréteg megkötése után, azaz a hálón keresztül kell végezni. A fúrás során üreges téglákból készült teherhordó fal esetén az ütvefúrás tilos!

Alkalmazandó dübeltípus: a rendszerhez tartozó szigeteléstartó dübelek, mindenképpen acél beütőszeges vagy menetes behajtós dübelek. A dübelek hosszát úgy kell meghatározni, hogy minden esetben biztosított legyen a téglafalazatban a 35 mm-es, betonban 45 mm befogási hossz. A szükséges dübelszám minimum 8 db/m2, az épületélek és a nyílászárók mentén sűrítésre van szükség. Az épületmagasság és a szigetelésvastagság függvényében a szükséges dübelszám változhat 8-12 db/m2 között.
A dübelezést úgy kell végezni, hogy a tányérrész nem állhat ki a hőszigetelésen lévő simítás síkjából. A dübeltányérokat simítóanyaggal át kell vonni, mert a lapburkolat műanyag elemmel nem érintkezhet.Sarkoknál a dübelezést úgy kell végezni, hogy a furatok a fogadószerkezet sarkától, élétől mérve minimum 8 cm távolságra legyenek.
XPS lapokkal hőszigetelt lábazatoknál a dübeles rögzítést úgy kell végezni, hogy a rögzítés a felhajtott vízszigetelés felső pereme fölé essen. A vízszigetelés átfúrása lehetőség szerint kerülendő.

Dilatációk kialakítása

A hőszigetelő rendszert épületdilatációknál meg kell szakítani. A mozgási hézag képzése tervezett módon, dilatációs profil beépítésével, és UV-álló, tartósan rugalmas dilatációtömítő masszával történik.
A klinkerlap burkolati dilatációkat minden esetben az épület homlokzati geometriájának függvényében kell meghatározni.  A mozgási fugák egyenes vonalúak legyenek, a fűrészfogas fugák kerülendők. A burkolati fugák tömítőanyaga ugyanaz, mint az épületdilatációs fugáké. A nyílászárók mentén szintén rugalmas fugatömítés készítendő, itt a fugaszélesség 5-10 mm legyen.
Nagyobb összefüggő felületen szükség lehet a hőszigetelőrendszer dilatálására is. Ennek eldöntéséhez a rendszerszállítóval való konzultáció ajánlott.

 

Homlokzatburkoló klinkerlapokat, homlokzati klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámia-burkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi kivitelező csapattal.