Kézi vetésű burkolatokról

A kézi vetésű (formázású) burkolótéglákról

A kézi vetés (kézi formázás) név jelentése

A "kézi formázású" vagy "kézi vetésű tégla" megnevezés a gyártástechnológiára, de ezzel együtt a kinézetre és a tulajdonságokra is utal.

Ezeket az anyagokat a klinkerekétől eltérő ásványi összetételű agyagokból készítik.
A formaadási eljárás során minden egyes tégla véletlenszerű felületi struktúrát vesz fel, ezért igen változatos, izgalmas, de mindig rusztikus, anyagszerű lesz a téglákból készülő falazat.

A jó minőségű alapanyag, a gondos előkészítés, a rendkívül hosszú (30-46 órás) égetési idő és a magas égetési hőmérséklet (1000 C fok körül) olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, amelyek alkalmassá teszik az anyagot extrém környezeti hatások tartós elviselésére.
 

Miért értékes anyag a kézi vetésű burkolótégla?

 • A kézi vetésű burkolótégla esztétikus, meleg, természetes és harmónikus színvilágú építőanyag.
 • A szépsége rendkívüli tartóssággal (fagy-, kopás-, napfény- és savállósággal) párosul. Beépítésével több évtizedre félretehető a felújítás és ápolás gondja, az elszürkülés és az elértéktelenedés réme.
 • Amellett hogy szép, és nagyon sokáig az is marad, a téglaburkolat tökéletesen megvédi a mögöttes szerkezeteket a környezeti hatásoktól.
 • Széles szín- és felületválasztékának köszönhetően minden stílushoz, még a legmodernebb épületekhez is található illeszkedő típus.
 • A tégla egyedi: minden típusnak van valami olyan tulajdonsága (színárnyalat, tarkaság, felületi struktúra), amely megkülönbözteti a többitől. A kézi vetésű téglával burkolt épületek mindig egyedi hangulatúak.
 • Számos kiegészítő formadarab is kapható a burkolatokhoz, ezekkel épületszerkezetileg és esztétikailag is kifogástalan burkolatok alakíthatók ki.
 • Burkolólapként, fejelő téglaként is rendelhetők.
 

A kézi vetésű téglák alkalmazási területe

A kézi vetésű téglákat és lapokat elsősorban homlokzatképzésre használják.

Téglaként vagy fejelő téglaként kiszellőztetett, hőszigetelt előtétfalként építhetők be.

Ragasztható burkolólapként közvetlenül a külső (esetleg hőszigetelt) falszerkezetre ragasztva érhető el velük burkolótégla látvány. Az anyagokkal burkolható a teljes homlokzati felület, vagy alkalmazhatók csak lábazat burkolására, esetleg csak homlokzati díszek készítésére is.

Belső dekorációs célra is kiválóan alkalmasak.(kandallók, rusztikus belterek falai, pincék, lépcsőházak)
Kaphatók hasonló stílusú térburkolók is, ezekkel a homlokzati látvány a kerti burkolatokban is továbbvihető.
 

Kézi vetésű burkolólapból készülő hőszigetelő rendszer

A kézi vetésű lapok ragaszthatók polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszerre is. Ekkor egy dryvit jellegű rétegrend készül, amelyet dübelekkel és ragasztással is rögzíteni kell. Erre a rétegre ragaszthatók a burkolólapok.
A részletes tájékoztató ide kattintva érhető el.
 

A kézi vetésű téglák anyaga

A burkolótéglák gyártása során csakis természetes alapanyagokat (különféle bánya-agyagok, homokok, szén) használnak fel. Az agyagot tisztítják, homogenizálják, sótartalmát megkötik. Az égetés során bonyolult kémiai folyamatok játszódnak le, melyek eredményeképp rendkívül stabil szilikátok jönnek létre.
 

A kézi vetésű téglák felületi struktúrája

A gyártás során a majdani téglát alkotó agyagmassza belezuhan a formába. A zuhanás végén az agyag véletlenszerűen szétfröccsenve tölti ki a formát. Ez a redőkkel, ráncokkal tagolt struktúra őrződik meg az égetés során, mint a tégla egyedi felületi rajzolata. Ebből következően soha nincs két egyforma felületű és alakú tégla.
 

A kézi vetésű téglák színe

A burkolótéglák színét kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg. A burkolótéglák gyártásához nem használnak sem színezékeket, sem mesterséges szilárdító vagy kötőanyagokat. A tarka (színátmenetes, antikolt)típusokat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, esetleg különböző típusok meghatározott arányú keverésével készítik.
 

A kézi vetésű burkolótéglák tulajdonságai

 • Vízfelvételük 8-15%
 • Nyomószilárdságuk 18-40 N/mm2
 • Extrém módon fagyállók
 • Színtartók (nem fakulnak ki!)
 • Savállók (savas eső!)
 • Kivirágzásmentesek
Mivel a Magyar Szabvány a kézi vetésű tégla fogalmát nem vezeti be, ezért pontosabb adatokat szolgáltat a még nem harmonizált EN 771-1/A1. sz. szabvány. A szabvány szerint ellenőrizendő jellemzők értékei a Nelissen és Engels kézi vetésű burkolótéglákra:
 
 • Nyomószilárdság: 20 N/mm2
   
 • Vízfelvétel: 14% alatt
   
 • Száraz testsűrűség: 1700 Kg/m3
   
 • Fagyállóság: F2
   
 • Oldható sótartalom: S2
   
 • Alak-méret vizsgálata: Mérettűrési kategória: T2, Átlageltérés kategória: R1
 

A kézi vetésű téglák méretpontossága

A kézi vetésű téglák formaadási eljárása a téglák névleges méretének hozzávetőleges betartását teszi lehetővé. Az egyedi méretek nagy szórást mutatnak, de egy-egy összefüggő felületen a raszterméretek és a téglakötés rendje pontosan betartható.

A kézi vetésű anyagok látványát éppen az teszi egyedivé, érdekessé és széppé, hogy a homlokzat egészének rendezettségét a részletek kellemes szabálytalansága mellett biztosítja.