Extrudált kültéri padlólapok

Vissza a bejegyzésekhez

Csak az extrudált kerámialapok tökéletesen fagyállóak!

Teraszokon, erkélyeken, talajon fekvő járdáknál egyre gyakrabban fordul elő a gres burkolólapok "megmagya-rázhatatlan" felválása. A  felvált lapok látszólag sérülésmentesek, az alsó felületükön viszont alig látható ragasztónyom. Az ok - a szakszerűtlen kivitelezés mellett - a gres padlólapok alapanyaga és gyártástechnológiája.

A Ströher kültéri padlólapok bányaagyagból, extrudálással készülnek. A választékot ide kattintva tekintheti meg. Extrudált padlólapoknál a felválás gyakorlatilag soha nem fordul elő, még hibákkal terhelt kivitelezés esetén is megtartja őket a ragasztó. A fizikai magyarázat a következő: 

Extrudált padlólap:

nagy tapadási erő a lap és a ragasztó között

Az extrudált lapok alsó síkja tagolt, a tapadási felület nagy, a ragasztó bejut a nyílt pórusokba.  
(500x nagyítás)

Préselt greslap:

gyenge tapadás a lap és a ragasztó között

A préselt greslapok alja sima. A tapadási felület kicsi, nincsenek nyílt pórusok. 
(500x nagyítás)

   

Az extrudálással formázott kerámialapok pórusai nyitott és összefüggő hálózatot alkotnak.

A préselt greslapok gömb alakú szemcséi között zárt, széttagolt pórusok vannak. 

A kerámia testébe jutó víz a nyitott pórusokon könnyen eltávozik, nem okoz páranyomást, nem tud felépülni a jégkristályok miatti belső feszítőerő. Az aljzatból érkező nedvesség kijut a lapok alól, nem fejt ki emelő-szakító hatást. A ragasztó tart, a burkolat sértetlen. Ugyan a greslap kevés vizet vesz fel, de a bejutott víz nagyon nehezen tud eltávozni. A kialakuló páranyomás, és a jégkristályok feszítőereje tönkreteszi a testet. Az aljzatból jövő nedvesség beszorul, felfelé feszíti a lapot. A gyenge tapadóerő kimerül, a lap felválik.