Kapcsolat:+36 20 280 3566info@pothklinker.hu

Beépítési útmutató

Homlokzati lapburkolat aljzata

 • A lapok teherbíró, sík, nem porló aljzatra ragaszthatók.
 • Homlokzati hőszigetelő rendszer aljzatra is készíthető homlokzati lapburkolat a kivitelezési elvek betartásával.
 • Univerzálisan használható hordozóréteg: cementvakolat 1-1.5 cm vastagságban.
 • Megfelelően sík betonfelületre a lapok közvetlenül is felragaszthatók.
 • A porló, gyenge felületi szilárdságú aljzatokat (pl.régi téglafalak, YTONG blokkok) először tisztítani és stabilizálni kell.
 • Rossz tapadóképességű felületekre (homlokzatfesték, olajfesték, műgyantakötésű aljzat) a lapok közvetlenül nem ragaszthatók.
 • Az aljzat síkhibáit lapragasztás közben nem lehet korrigálni, ezért az aljzat sík voltát feltétlenül ellenőrizni kell!

A burkolólapok felragasztása

  A homlokzatburkoló klinkerlapokat a neves gyártók legjobb minőségű (C2 TE besorolású) flexibilis hidegburkolat-ragasztóival, vékony-ágyazatos technológiával kell felragasztani. Ajánljuk és forgalmazzuk az X7G típusú lapragasztót.
A felületre fogas simítóval felhordandó a ragasztó. A lapok hátoldalára a fogas simítóval erős nyomással ragasztót kell kenni úgy, hogy a ragasztó a tapadásfokozó hornyokat kitöltse.
  A lapokat erős nyomással, jobbra-balra többször kissé meghúzva a helyükre kell illeszteni. A lapok ezzel a módszerrel teljes felületen, légbuborékmentesen tapadnak a felületre.

Semmiféle nedvesítésre, impregnálásra nincs szükség, csak a tiszta munkavégzés elengedhetetlen.
     

Burkolatképzési alapelvek

  Az egyenletes fugaméret szintezett vezetősorok felrakásával, majd a köztesterületek zsinór menti rakásával biztosítható. Az ajánlott fugaméret a keskeny (52 mm magasságú) lapoknál 10 mm, a magasabb (65 és 71 mm-es) lapoknál 12 mm, erősen rusztikus hatás eléréséhez pedig 12-14 mm a megfelelő.

Jó minőségű ragasztó alkalmazásakor beigazítás után a lapok az aljzaton nem csúsznak meg, semmiféle vezetősín vagy távtartó használatára nincs szükség.
  A lapok kiosztását mindig falsarkoktól és falnyílásoktól kiindulva ajánlatos elvégezni.

A nem egész lapra kijövő csatlakozásoknál kerülendő a kisméretű lapok beépítése. Törekedni kell a legalább feles méret (11 cm szélesség) elérésére.

A sarokelemes élképzés tökéletes téglaillúziót kelt. Sarokelemek nélkül, tompa illesztéssel is megoldható a sarokképzés. Gérbe vágás esztétikus módon nem valósítható meg.
     

A homlokzati lapburkolat fugázása

  A homlokzati lapburkolatok speciálisan erre a célra gyártott klinkerlap fugázó habarccsal fugázandók. Ezek az anyagok nem tartalmaznak oldható sókat, bedolgozásuk optimálisan megvalósítható, és a lapok felülete sem szennyeződik a munka során. A habarcs szemcsés felülete bedolgozás után rusztikus képet mutat, jól illik a lapok jellegéhez.

Kiváló minőségű belga, holland és német fugázó habarcsokat tartunk raktáron több színben!

A zsákos anyagot földnedves konzisztenciájúra kell keverni, a habarcs fugázóvassal dolgozandó be a fugákba. Első ütemben a vízszintes fugákat készítik el.
  Egy összefüggő területen a vízszintes fugák elkészítése után a függőleges fugák következnek. Többféle célszerszám is segíti a munkát.

A fugázás utolsó lépése a vízszintes és a függőleges fugák csatlakozásának összedolgozása.

A lapfelületre esetlegesen rákerülő anyag nem hagy foltot, kefével könnyen eltávolítható.

Klinker padlóburkolat aljzata

 • A klinker padlólapok teherbíró, sík, nem porló aljzatra ragaszthatók.
 • Az aljzat lehet megfelelően lesimított aljzatbeton, esztrich, vagy aljzatkiegyenlítővel ragasztásra alkalmassá tett egyéb felület.
 • Rossz tapadóképességű, porló, szennyezett felületekre a lapok közvetlenül nem ragaszthatók.

A klinker padlólapok ragasztása

A padlóburkoló klinkerlapok flexibilis hidegburkolati ragasztóval, vékonyágyazatos technológiával ragasztandók. Ajánljuk és forgalmazzuk az ARDEX X7G ragasztót.

   
 • Bizonytalan felületminőség esetén az aljzatot a ragasztóanyag alapozójával át kell vonni.
 • Az alapozó előírt kötési idejének elteltével a felületre fogas simítóval felhordandó a ragasztó.
 • A lapokat erős nyomással, jobbra-balra többször kissé meghúzva a helyükre kell illeszteni. A lapok így teljes felületükön, lépgórusmentesen tapadnak az aljzathoz.
  A lerakásnál nem csempekereszttel, hanem pontos kitűzéssel és zsinórral kell a sorok egyenességét tartani.
A lerakásnál szemmel ellenőrizendő a fugakép, a lapméret eltéréseiből származó fugaszélesség változásokat ilyenkor kell korrigálni.
Az extrudált lapok két egymással szembeni éle mentén a gyártástechnológiából fakadóan vállak találhatók. A vállaknak mindig azonos irányba kell mutatniuk a rakásnál.
Minimális fugaszélesség: 8 mm. Gyári ajánlás: 10 mm.
     

A klinker padlóburkoló lapok fugázása

A klinker padlólapokat széles fugákhoz is alkalmas flexibilis hidegburkolati fugázóval kell hézagolni. Ajánljuk és forgalmazzuk az ARDEX GK fugázóját, amelyet erre a célra gyártanak!

  A fugázás munkamenete a következő:
 • A bekevert fugázóanyagot a fugákba kell juttatni a hagyományos módon.
 • Hagyjuk a GK fugázót annyira megkötni, míg a fugákban már "betonkeménynek" érződik.
 • A burkolat felületére ekkor egyenletesen vizet permetezünk (vagy csepegtetünk).
 
 • Fugázószivaccsal a teljes felületet áttakarítjuk. A szivacs sűrűn kimosandó!
 • A lapok felületére esetlegesen rákötött fugaanyag-maradékot cementfátyol eltávolítóval feloldjuk és lemossuk.
Egyszerre csak akkora felületet fugázzunk, amelyről a felesleges fugaanyag még biztonsággal letörölhető. Kerüljük a száraz ronggyal vagy dörzsszivaccsal való súrolást.

Lépcsők kialakítása

A lenyúló elemek - firenzei lépcsőlapok, teraszszegélyek, hornyolt lépcsőorr profil - beépítésénél a következők betartására kell ügyelni:


 

Aljzat előkészítése

Hőszigetelő rendszer szakszerű felépítését csak az alapfelülettel szembeni követelmények teljesítése és az aljzat hordképességének ellenőrzése után szabad megkezdeni. A beton, tégla vagy vakolat fogadófelületnek min. 28 naposnak, légszáraznak, por-, formaleválasztó és szennyeződésmentesnek kell lennie. A zsír-, olaj- és porlerakódásokat valamint az egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.

A száradás után kezdhető meg a szigetelés. A homlokzati felületek síkját bejáráson kell rögzíteni és állandósítani.

A felületnek hordképesnek és feszültségmentesnek kell lennie, melyen nem lehet leváló, málló réteg, és nem deformálódhat. A nagyobb aljzategyenetlenségeket a szigetelőlemezek felragasztása előtt megfelelő eljárásokkal ki kell egyenlíteni. A felület egyenletességét 2 méteres léccel kell ellenőrizni. A homlokzat síktól való eltérése a ragasztás vastagságának 3-20mm között történő változtatásával, illetve különböző vastagságú hőszigetelőanyag táblák alkalmazásával is korrigálható.

 

Lábazat indítása, kialakítása:

A lábazati szakaszokon extrudált polisztirolhab hőszigetelést kell alkalmazni, minimum 30 cm magasságig. Az extrudált polisztirolt bitumenes vízszigetelő lemez esetén speciális ragasztóval kell elhelyezni, ami megfelelő kötést biztosít az extrudált polisztirol és a lábazaton esetlegesen elhelyezett vízszigetelés között.

 

Szigetelőanyag táblák ragasztása

Pont-peremragasztást alkalmazunk úgy, hogy a szigetelő tábla szélére körben (hurka), továbbá a tábla felületén, a szükséges pontokon (pogácsák) megfelelő mennyiségű ragasztóhabarcsot viszünk fel. A ragasztóval fedett felület aránya klinkerlapburkolat esetében min 40% legyen. A tervezett dübelezési helyeken szükséges a ragasztópogácsa megléte. A ragasztóanyagokat fúrógépbe rögzített keverőszárral kell keverni. A megkevert anyagot 2-5 perc pihentetés után, felhasználás előtt újra kell keverni.

A rendelkezésre álló műszaki enygedélyek alapján a szigetelés maximális vastagsága 20 cm.

A ragasztás feltétele, hogy a fogadó felület hőmérséklete valamint a levegő hőmérséklete +5 OC felett legyen.

 

Fektetés

A hőszigetelő lapokat - előbb alsó peremüket odaillesztve hézagmentesen rögzítjük. Az épületsarkoknál különös gondossággal ügyeljünk a kötések kialakítására. A kitüremkedett ragasztót a hőhidak kiküszöbölése érdekében el kell távolítani.

Az eps lemezeket a ragasztó megkötését követően kézzel (csiszolótalp és 60-as szemcseméretű csiszolópapír) össze kell csiszolni.

 

Hálóbeágyazás:

Ágyazás előtt ellenőrizni kell, hogy a lapok hézagmentesen illeszkednek és síkra csiszoltak-e. A nyitott fugákat kitöltő habbal vagy hőszigetelőanyag-csíkokkal kell lezárni. Ezzel megelőzhető a fedőbevonaton keresztüli kirajzolódás vagy repedés.

Az ágyazó habarcs felhordása a ragasztó megkötése után, legkorábban az annak felvitelét követő 24 óra elteltével kezdhető meg. Az ágyazó habarcsot 110-120 cm szélességben simítóval kell a teljes felületre, azt teljesen fedve felhordani.

Az erősítő üvegszövet hálót legalább 10 cm párhuzamos átfedéssel a még nedves ágyazó habarcsba kell besimítani.

A nyílászárók mentén a hálót a szigetelőanyagtáblák felragasztása előtt, a szigetelés mögötti teherhordó falra legalább 20 cm szélességben fel kell ragasztani. A hálót a szigetelőanyag tábla elhelyezése után annak bütüfelületére, valamint legalább 15 cm szélességben a homlokzati síkra is visszahajtva  ragasztjuk. A homlokzati síkra való visszahajtás és a homlokzati síkon futó üvegszövet háló átfedése 15 cm.

Hálózás minimum 160 g/m2 tömegű lúgálló üvegszálból font és hurkolt, megfelelő lyukméretű, speciális bevonatú termékkel lehetséges. Az üvegszövet hálót az épületéleken minimum 20 cm átfedéssel fordítjuk át.

A kész simítóréteg vastagsága 3 mm-nél kevesebb nem lehet. A simított felület síkhibája 2 m-es léc mellett semmilyen irányban nem haladhatja meg a 2 mm-t, ellenkező esetben a felületre nem lehet első osztályú lapburkolatot készíteni. Az élek egyenességének és függőlegességének tűrése annak ismeretében határozandó meg, hogy a szabályos téglakötés ezeket az eltéréseket jól láthatóvá teszi.

Klinkerlap burkolat alá alumínium vagy műanyag élképző profilok beépítése nem ajánlott, mert a klinkerétől eltérő hőtágulási jellemzőik miatt problémákat okozhatnak. 

 

Dübelezés

A dübelezést a simítóréteg megkötése után, azaz a hálón keresztül kell végezni.

A fúrás során üreges téglákból készült teherhordó fal esetén az ütvefúrás tilos!

Alkalmazandó dübeltípus: a rendszerhez tartozó szigeteléstartó dübelek, mindenképpen acél beütőszeges vagy menetes behajtós dübelek. A dübelek hosszát úgy kell meghatározni, hogy minden esetben biztosított legyen a téglafalazatban a 35 mm-es, betonban 45 mm befogási hossz.

A szükséges dübelszám minimum 8 db/m2, az épületélek és a nyílászárók mentén sűrítésre van szükség. Az épületmagasság és a szigetelésvastagság függvényében a szükséges dübelszám változhat 8-12 db/m2 között.

A dübelezést úgy kell végezni, hogy a tányérrész nem állhat ki a hőszigetelésen lévő simítás síkjából. A dübeltányérokat simítóanyaggal át kell vonni, mert a lapburkolat műanyag elemmel nem érintkezhet.

Sarkoknál a dübelezést úgy kell végezni, hogy a furatok a fogadószerkezet sarkától, élétől mérve minimum 8 cm távolságra legyenek.

XPS lapokkal hőszigetelt lábazatoknál a dübeles rögzítést úgy kell végezni, hogy a rögzítés a felhajtott vízszigetelés felső pereme fölé essen. A vízszigetelés átfúrása lehetőség szerint kerülendő.

 

Dilatációk kialakítása

A hőszigetelő rendszert épületdilatációknál meg kell szakítani. A mozgási hézag képzése tervezett módon, dilatációs profil beépítésével, és UV-álló, tartósan rugalmas dilatációtömítő masszával történik.

A klinkerlap burkolati dilatációkat minden esetben az épület homlokzati geometriájának függvényében kell meghatározni.  A mozgási fugák egyenes vonalúak legyenek, a fűrészfogas fugák kerülendők. A burkolati fugák tömítőanyaga ugyanaz, mint az épületdilatációs fugáké. A nyílászárók mentén szintén rugalmas fugatömítés készítendő, itt a fugaszélesség 5-10 mm legyen.

Nagyobb összefüggő felületen szükség lehet a hőszigetelőrendszer dilatálására is. Ennek eldöntéséhez a rendszerszállítóval való konzultáció ajánlott.

A klinkertégla előtétfalazatok tervezése alapos szaktudást, kivitelezése nagy gondosságot igényel. A tervezésnél statikai, épületszerkezeti, esztétikai és épületfizikai szempontokat egyaránt figyelembe kell venni. A kivitelezés során elengedhetetlen a megfelelő segédanyagok alkalmazása, a tiszta és pontos munkavégzés. A kivitelezést lehetőleg olyan szakember végezze, aki már rendelkezik ezen a téren tapasztalattal! Ez a beépítési útmutató csak az alapvető tudnivalókat tartalmazza. Részletesebb információt, tervezési segítséget személyes találkozó keretében nyújtunk.

A klinkertégla előtétfalazatok általában az épület teherhordó szerkezetének elkészülte után épülnek. Az előtétfalazatok önmagukban nem állékonyak, ezért azokat az épület teherhordó szerkezetéhez kell rögzíteni. A teherhordó szerkezet és az előtétfalazatok viszonya alapján a következő rétegrendek léteznek:

 

 • Hőszigetelt, kiszellőzetett légréses eléfalazás:
  Vasbetonszerkezetű többszintes épületek, továbbá gyenge hőszigetelőképességű téglából készülő teherhordó falazatok esetén alkalmazzák. Energia- és környezettudatos megfontolások alapján egyre többször használatos már eleve jó hőszigetelőképességű határolófalak esetében is.
 • Hőszigetelés nélküli, kiszellőztetett légréses eléfalazás:
  A hőtechnikai előírásoknak már önmagában megfelelő hőszigetelőképességű falazóelemekből készült teherhordó falak esetében alkalmazzák.
 • Légrés nélküli eléfalazás:
  Nem ajánlott rétegrend. Egyrészt a teherhordó falszerkezet síkhibái nem korrigálhatók, másrészt a teherhordó szerkezetekből (vasbeton, hagyományos téglafalazat) a vándorló pára által kioldott sók kiülnek a klinkertégla falra, ezzel elcsúfítva azt.  

A falazáshoz és a fugázáshoz gyári előkevert klinkerfalazó habarcs, vagy burkolótégla falazó habarcs használandó.  Helyszínen kevert falazóhabarcs beépítése kivirágzásveszély miatt nem ajánlott. A klinkertégla falazatot a mögöttes teherhordó szerkezethez korrózióálló acélból készült pálcákkal kapcsoljuk. A statikailag szükséges kiváltásokhoz és áthidalásokhoz korrózióálló acélból készülő tartók szükségesek. Az acélelemek konszignációját elkészítjük, az elemek ezek alapján cégünknél megrendelhetők

A falazás megkezdése előtt a téglasorok és a téglakötés kiosztásához elengedhetetlen a  magassági szintek felvitele. Ezután - amennyiben szükség van rájuk - felszerelik az indító acélkonzolokat, majd elhelyezik az első két-három táblasornyi hőszigetelőanyagot. A megfelelő konzisztenciájúra kevert burkolóhabarcsot elterítik az előző sor tetején, ügyelve az egyenletes vastagságra. Ezután minden tégla egyik rövid oldalát megkenik habarccsal, majd helyére illesztik, miközben a kiszoruló habarcsot a kanállal eltávolítják. Gyakorlott szakember nem szennyezi össze habarccsal a téglafelületet a munkafolyamat során. A sorok egyenességét zsinórral és a felvitt szintekkel kell biztosítani.

A téglafal fugázása többféle fugázószerszámmal (fugázóvas, profilos fugázó) is végezhető, mihelyt a habarcs kötése éppen megkezdődött. A fugázás során az általában habarccsal teli, de szabálytalan felületű fugáknak adunk végleges profilt. A fugázás az egész falazat kinézete szempontjából döntő jelentőségű, ezért ajánlott többféle mintafelületet is készíttetni a döntés előtt!

Helyes kivitelezés esetén a felületeken csak minimális mértékű szennyeződés keletkezik. A rácsöppent habarcsot érdemes még a megkötése előtt nedves, tiszta szivaccsal eltávolítani. Az esetlegesen helyenként megjelenő tompa szürkés színű cementfátylat egy külön erre a célra gyártott eltávolító szerrel lehet letakarítani.

A tégla homlokzatburkolatok specialistájaként homlokzati klinkerlapokat, homlokzatburkoló klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk Szigetszentmiklóson lévő központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámiaburkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi előkészítő és kivitelező csapattal.