Kapcsolat:+36 20 280 3566info@pothklinker.hu

Hőszigetelő rendszer

Homlokzati klinkerlap burkolat hőszigetelő rendszeren

Tartós, megbízható, hibátlan klinkerlap burkolat akkor készülhet homlokzati hőszigetelő rendszerre, ha a kivitelezési elveket maradéktalanul betartják. Megfelelő számú rögzítődübel alkalmazásával a klinkerlap burkolat 30 méter homlokzatmagasságig, maximum 20 cm szigetelésvastagságig, legfeljebb 14 mm-es lapvastagságig készíthető.

  • A polisztirolhab/kőzetgyapot táblákat VAGY teljes hátfelületükön felragasztják a (vakolattal ellátott) sík háttérszerkezetre, VAGY megszakítatlan peremragasztással és közbenső pontragasztással ragasztják a durva hordozófelületre.
  • Legalább 160 g/m2 súlyú üvegszövet hálót ágyaznak be legalább 2 mm vastagságú tapaszolórétegbe.
  • A tapaszolás megszilárdulása után, a hálón keresztül 6-10 db/m2 acél beütőtüskés dübel kerül elhelyezésre úgy, hogy a felület a tányér alatt és körül kissé besüllyed.
  • A besüllyedt dübeltányérokat tapaszolóval átvonják.
  • Az aljzat síkhibáit lapragasztás közben nem lehet korrigálni, ezért az aljzat sík voltát feltétlenül ellenőrizni kell!

Hőszigetelőanyagként kizárólag a gyártók által a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez gyártott és minősített típusai jöhetnek szóba. A tapaszolás vastagságára különösen kőzetgyapot tábláknál kell ügyelni. A felület kézi behatásra nem nyomódhat be észlelhető mértékben. Az üvegszövet háló átfedéses toldása éleknél, spalettáknál különösen fontos. A lapburkolat alá nem szükséges sarokerősítés a hőszigetelő rendszerhez.

Részletes beépítési útmutató

Aljzat előkészítése

Hőszigetelő rendszer szakszerű felépítését csak az alapfelülettel szembeni követelmények teljesítése és az aljzat hordképességének ellenőrzése után szabad megkezdeni. A beton, tégla vagy vakolat fogadófelületnek min. 28 naposnak, légszáraznak, por-, formaleválasztó és szennyeződésmentesnek kell lennie. A zsír-, olaj- és porlerakódásokat valamint az egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.
A száradás után kezdhető meg a szigetelés. A homlokzati felületek síkját bejáráson kell rögzíteni és állandósítani.
A felületnek hordképesnek és feszültségmentesnek kell lennie, melyen nem lehet leváló, málló réteg, és nem deformálódhat. A nagyobb aljzategyenetlenségeket a szigetelőlemezek felragasztása előtt megfelelő eljárásokkal ki kell egyenlíteni. A felület egyenletességét 2 méteres léccel kell ellenőrizni. A homlokzat síktól való eltérése a ragasztás vastagságának 3-20mm között történő változtatásával, illetve különböző vastagságú hőszigetelőanyag táblák alkalmazásával is korrigálható.

Lábazat indítása, kialakítása:

A lábazati szakaszokon extrudált polisztirolhab hőszigetelést kell alkalmazni, minimum 30 cm magasságig. Az extrudált polisztirolt bitumenes vízszigetelő lemez esetén speciális ragasztóval kell elhelyezni, ami megfelelő kötést biztosít az extrudált polisztirol és a lábazaton esetlegesen elhelyezett vízszigetelés között.

Szigetelőanyag táblák ragasztása

Pont-peremragasztást alkalmazunk úgy, hogy a szigetelő tábla szélére körben (hurka), továbbá a tábla felületén, a szükséges pontokon (pogácsák) megfelelő mennyiségű ragasztóhabarcsot viszünk fel. A ragasztóval fedett felület aránya klinkerlapburkolat esetében min 40% legyen. A tervezett dübelezési helyeken szükséges a ragasztópogácsa megléte. A ragasztóanyagokat fúrógépbe rögzített keverőszárral kell keverni. A megkevert anyagot 2-5 perc pihentetés után, felhasználás előtt újra kell keverni.
A rendelkezésre álló műszaki enygedélyek alapján a szigetelés maximális vastagsága 20 cm.
A ragasztás feltétele, hogy a fogadó felület hőmérséklete valamint a levegő hőmérséklete +5 OC felett legyen.

Fektetés

A hőszigetelő lapokat - előbb alsó peremüket odaillesztve hézagmentesen rögzítjük. Az épületsarkoknál különös gondossággal ügyeljünk a kötések kialakítására. A kitüremkedett ragasztót a hőhidak kiküszöbölése érdekében el kell távolítani. Az EPS lemezeket a ragasztó megkötését követően kézzel (csiszolótalp és 60-as szemcseméretű csiszolópapír) össze kell csiszolni.

Hálóbeágyazás:

Ágyazás előtt ellenőrizni kell, hogy a lapok hézagmentesen illeszkednek és síkra csiszoltak-e. A nyitott fugákat kitöltő habbal vagy hőszigetelőanyag-csíkokkal kell lezárni. Ezzel megelőzhető a fedőbevonaton keresztüli kirajzolódás vagy repedés.
Az ágyazó habarcs felhordása a ragasztó megkötése után, legkorábban az annak felvitelét követő 24 óra elteltével kezdhető meg. Az ágyazó habarcsot 110-120 cm szélességben simítóval kell a teljes felületre, azt teljesen fedve felhordani.
Az erősítő üvegszövet hálót legalább 10 cm párhuzamos átfedéssel a még nedves ágyazó habarcsba kell besimítani.
A nyílászárók mentén a hálót a szigetelőanyagtáblák felragasztása előtt, a szigetelés mögötti teherhordó falra legalább 20 cm szélességben fel kell ragasztani. A hálót a szigetelőanyag tábla elhelyezése után annak bütüfelületére, valamint legalább 15 cm szélességben a homlokzati síkra is visszahajtva  ragasztjuk. A homlokzati síkra való visszahajtás és a homlokzati síkon futó üvegszövet háló átfedése 15 cm.
Hálózás minimum 160 g/m2 tömegű lúgálló üvegszálból font és hurkolt, megfelelő lyukméretű, speciális bevonatú termékkel lehetséges. Az üvegszövet hálót az épületéleken minimum 20 cm átfedéssel fordítjuk át.
A kész simítóréteg vastagsága 3 mm-nél kevesebb nem lehet. A simított felület síkhibája 2 m-es léc mellett semmilyen irányban nem haladhatja meg a 2 mm-t, ellenkező esetben a felületre nem lehet első osztályú lapburkolatot készíteni. Az élek egyenességének és függőlegességének tűrése annak ismeretében határozandó meg, hogy a szabályos téglakötés ezeket az eltéréseket jól láthatóvá teszi.
Klinkerlap burkolat alá alumínium vagy műanyag élképző profilok beépítése nem ajánlott, mert a klinkerétől eltérő hőtágulási jellemzőik miatt problémákat okozhatnak. 

Dübelezés

A dübelezést a simítóréteg megkötése után, azaz a hálón keresztül kell végezni. A fúrás során üreges téglákból készült teherhordó fal esetén az ütvefúrás tilos!

Alkalmazandó dübeltípus: a rendszerhez tartozó szigeteléstartó dübelek, mindenképpen acél beütőszeges vagy menetes behajtós dübelek. A dübelek hosszát úgy kell meghatározni, hogy minden esetben biztosított legyen a téglafalazatban a 35 mm-es, betonban 45 mm befogási hossz. A szükséges dübelszám minimum 8 db/m2, az épületélek és a nyílászárók mentén sűrítésre van szükség. Az épületmagasság és a szigetelésvastagság függvényében a szükséges dübelszám változhat 8-12 db/m2 között.
A dübelezést úgy kell végezni, hogy a tányérrész nem állhat ki a hőszigetelésen lévő simítás síkjából. A dübeltányérokat simítóanyaggal át kell vonni, mert a lapburkolat műanyag elemmel nem érintkezhet.Sarkoknál a dübelezést úgy kell végezni, hogy a furatok a fogadószerkezet sarkától, élétől mérve minimum 8 cm távolságra legyenek.
XPS lapokkal hőszigetelt lábazatoknál a dübeles rögzítést úgy kell végezni, hogy a rögzítés a felhajtott vízszigetelés felső pereme fölé essen. A vízszigetelés átfúrása lehetőség szerint kerülendő.

Dilatációk kialakítása

A hőszigetelő rendszert épületdilatációknál meg kell szakítani. A mozgási hézag képzése tervezett módon, dilatációs profil beépítésével, és UV-álló, tartósan rugalmas dilatációtömítő masszával történik.
A klinkerlap burkolati dilatációkat minden esetben az épület homlokzati geometriájának függvényében kell meghatározni.  A mozgási fugák egyenes vonalúak legyenek, a fűrészfogas fugák kerülendők. A burkolati fugák tömítőanyaga ugyanaz, mint az épületdilatációs fugáké. A nyílászárók mentén szintén rugalmas fugatömítés készítendő, itt a fugaszélesség 5-10 mm legyen.
Nagyobb összefüggő felületen szükség lehet a hőszigetelőrendszer dilatálására is. Ennek eldöntéséhez a rendszerszállítóval való konzultáció ajánlott.

 

A tégla homlokzatburkolatok specialistájaként homlokzati klinkerlapokat, homlokzatburkoló klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk Szigetszentmiklóson lévő központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámiaburkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi előkészítő és kivitelező csapattal.