Kapcsolat:+36 20 280 3566info@pothklinker.hu

Falburkolat fuga nélkül

A tartósság és garancia a döntő

A valódi extrudált klinkerlapokat készítő német gyártók a német szabványok és a német joggyakorlat szellemében csak a kifogástalan, minősített, bevált és tartós megoldásokat tartják elfogadhatónak, ezért csak azokat ajánlják. A legfontosabb érv náluk a hosszan tartó vevői elégedettség, ezért a kész burkolat tartósságát kockáztató bármilyen tényezőt igyekeznek kizárni. Ez, továbbá sok-sok év tapasztalata az oka annak, hogy ragaszkodnak a fugával rakott lap- és téglaburkolatokhoz.

A díszburkolat gyártók egy részének felfogása ettől eltér. A fő céljuk a termék értékesítése, a műszaki problémák és kétségek háttérbe szorulnak. A fuga nélküli burkolat majdan fellépő problémáival majd a vevő vagy a kivitelező megküzd.

Mik a fuga nélküli falburkolat beépített műszaki hibái?

Amikor az elemeket közvetlenül egymásnak tolva felragasztják, akkor a lapok méretpontatlanságai miatt óhatatlanul csak egy-egy rövidebb szakaszon érintkeznek egymással. Emiatt:

  • A hőtágulás következtében az érintkezési pontoknál hatalmas nyomófeszültségek keletkeznek. Ez az elemek peremeinek kitörésében, lepattanásában ölt testet, elsősorban esztétikai problémát okozva. Szélsőséges esetben - például ha a felület dilatációs fugáiról nem gondoskodott a kivitelező, vagy a használt ragasztó és a kivitelezés minősége is gyenge volt - egész lapok eshetnek le.
  • A lapok között teljesen nyitott fugahézagok maradnak, gyakori a messziről is látható, több milliméter széles rés is. A nyitott fugákon akadálytalanul bejut a csapadékvíz, ami áztatja a ragasztóréteget, a mögöttes hőszigetelést és a vakolatot, valamint a falszerkezetet is. Télen a burkolat mögött megfagyó víz pusztító hatást fejt ki, a legjobb ragasztók anyagát is előbb-utóbb tönkreteszi ez az igénybevétel.
  • A nyitott résekben megül a por, előbb-utóbb az alga és a moha remek otthonra lel bennük. Az eredmény a fugák menti szürkés piszokcsík, a felület lassú elszennyeződése, öregedése.

Akkor mi a teendő?

  • Homlokzatburkoló klinkerlapot fuga nélkül beépíteni nem ajánlott. Saját felelősségre lehet - de akkor el kell fogadni az esetlegesen fellépő hibákat meg azt is, hogy sem a burkolólapra, sem a ragasztóra nem lehet garanciát érvényesíteni.
  • Beton vagy más mesterséges anyagú díszburkolatoknál érdemes a gyártó garanciális feltételeit alaposan megvizsgálni, továbbá a kivitelezővel garanciát is tartalmazó megállapodást ajánlott kötni. Így az esetleges meghibásodások elhárítása legalább nem Önt, a vásárlót fogja terhelni.

 

 

A tégla homlokzatburkolatok specialistájaként homlokzati klinkerlapokat, homlokzatburkoló klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk Szigetszentmiklóson lévő központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámiaburkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi előkészítő és kivitelező csapattal.