Kapcsolat:+36 20 280 3566info@pothklinker.hu

Extrudált padlólapok

Az extrudált padlólapok  előnyei

A Ströher padlóburkoló lapjaira 25 év gyári fagyállósági garancia vonatkozik. A kiváló alapanyag és a gondos gyártás mellett a hosszú garanciális helytállás alapja az extrudációs gyártástechnológia. A Ströher gyár kültéri padlólapjai bányaagyagból készülnek, az agyagot egy keskeny résen préselik ki, így alakul ki az a hosszú agyagszalag, amelyet aztán lapméretre vágnak és kiégetnek.

A préselt (gres) lapokat ezzel szemben mikroszkópikus méretűre őrölt száraz agyagporból préselik acélformákba, majd ezután égetik ki őket. Ez a gyártási mód tehet - a szakszerűtlen kivitelezés mellett - a gres burkolólapoknak teraszokon, erkélyeken, talajon fekvő járdáknál gyakran előforduló "megmagyarázhatatlan" felválásáról. A felvált lapok sérülésmentesek, az alsó felületükön viszont alig látható ragasztónyom.

A kétféle gyártástechnológia közötti különbség magyarázza azt, hogy az extrudált lapok kültérben sokkal tartósabbak, mint a greslapok.  Az osztrák és német ajánlások kivétel nélkül extrudált lapokat írnak elő kültéri burkoláshoz. A különbség fizikai okai a következők:

1. A lapok alsó síkjának felülete

Az extrudált lapok alsó síkja felkapart, érdes, tagolt, nyílt "barlangokkal" teli. A tapadási felület nagy, a ragasztó bejut a nyílt pórusokba, nagy tapadási szilárdság alakul ki. (500x nagyítás)

A préselt greslapok alja sokkal simább, a formák lekerekítettek, nincsenek mélyebbre hatoló pórusok. A tapadási felület kicsi, kevés a "horgony" a ragasztó számára. (500x nagyítás)

2. A kerámiatest pórusainak alakja

Az extrudált kerámia testébe jutó víz a nyitott pórusokon könnyen eltávozik, nem okoz páranyomást, nem tud felépülni a jégkristályok miatti belső feszítőerő. Az aljzatból érkező nedvesség kijut a lapok alól, nem fejt ki emelő-szakító hatást. A ragasztó tart, a burkolat sértetlen.

Bár a greslap kevés vizet vesz fel, de a bejutott víz nagyon nehezen tud eltávozni. A kialakuló páranyomás, és a jégkristályok feszítőereje tönkreteszi a testet. Az aljzatból jövő nedvesség beszorul a lap alá, felfelé feszíti a lapot. A gyenge tapadóerő kimerül, a lap felválik.

A tégla homlokzatburkolatok specialistájaként homlokzati klinkerlapokat, homlokzatburkoló klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk Szigetszentmiklóson lévő központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámiaburkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi előkészítő és kivitelező csapattal.