Kapcsolat:+36 20 280 3566info@pothklinker.hu

Gyakori kérdések

Tartós a lapburkolat?

IGEN.
Garanciális probléma nem fordul elő, ha olyan szakember végzi a beépítést, aki a beépítési előírásokat betartja, és a megfelelő segédanyagokat a gyári előírások figyelembe vételével alkalmazza. A lapok fagyállók, színtartók, élettartamuk több évtized.
 

Lábazatra alkalmazhatók?

IGEN.
Ezeket az anyagokat kifejezetten homlokzatok burkolására készítik. Minden környezeti hatásnak tartósan ellenállnak, ezért burkolhatók velük lábazatok, teljes homlokzatok, készíthetők belőlük homlokzati díszítések.

Egyetlen helyzetben nem alkalmazhatók - igaz, ekkor semmiféle más ragasztott burkolat sem jöhet szóba - mégpedig alulról vagy hátulról ázó, szigeteletlen épületlábazatok vagy támfalak esetén.
 

Felrakhatók homlokzati hőszigetelésre (dryvitra)?

IGEN, a hőszigetelő rendszer kivitelezési elveinek betartásával.
Ide kattintva részletes leírás található a hőszigetelt klinkerlap burkolat rétegrendjéről és kivitelezéséről.
 

Felléphet páratechnikai probléma (páralecsapódás)?

NEM.  A klinkerlap burkolat nem párazáró, mivel:
 • A klinkerlap nem mázas csempe vagy greslap, páradiffúziós ellenállási száma (mű) csupán 50-80, míg az említett anyagoké közel végtelen.
 • A fugahálózat a felület kb. 15-20%-át teszi ki, a fugákat pedig 3-5-ös mű értékű klinkerhabarcs tölti ki, így a páradiffúzió nem gátolt.
 • A hozzávetőleg 3 mm vastagságú ragasztóréteg (mű= 25-40) szintén nem képez jelentős páragátat.

A homlokzati klinkerlapokból csak Németországban hozzávetőleg hárommillió négyzetméter készül évente, az évi gyártási mennyiségek folyamatosan nőnek. Több mint harminc évre visszamenőleg állnak rendelkezésre tapasztalatok, amelyek azt mutatják, hogy a klinkerlap burkolat stabil, megbízható, problémamentes szerkezet.
 

A téglaburkolat jobb, vagy a lapburkolat?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A meglévő feltételek és az anyagi lehetőségek függvényében lehet kiválasztani az optimális megoldást.
 
 • A lapburkolat ára 30-50%-a a téglaburkolat árának.
 • Mindkét szerkezet tartós, esztétikus, megvédi a mögöttes szerkezeteket a külvilág hatásaitól.
 • A sarokelemes élképzéssel készülő lapburkolat látványban megkülönböztethetelen a téglaburkolattól.
 • A lapburkolat kisebb helyigényű. (Lapburkolat vastagsága: 1,5-2.5 cm, kiszellőztetett téglaburkolat vastagsága minimum 15 cm)
 • A lapburkolat lényegesen könnyebb a téglaburkolatnál, kevésbé terheli a teherhordó homlokzati épületszerkezeteket.
 • A lapburkolat kivitelezése egyszerűbb és gyorsabb.
 • A téglaburkolat tervezése és kivitelezése több szakértelmet igényel.
 • A téglaburkolat hőtehetetlensége nagyobb, ezért a napi hőingásoktól jobban megvédi az épületet.
 • A kiszellőztetett téglaburkolat páratechnikai viselkedése a jelenlegi szakmai preferenciák szerint kedvezőbb.
 • A téglaburkolat csak akkor kivitelezhető kompromisszumok nélkül, ha az épületet már eleve a téglaburkolattal tervezték meg. A klinkerlap burkolat utólag is elkészíthető problémamentesen, akkor is, ha a tervezésnél nem vették figyelembe ezt a homlokzatképzési lehetőséget.
 

Ki kell fugázni a burkolatot?

KÜLTÉRBEN IGEN, beltérben nem feltétlenül.
A lapragasztókat nem arra tervezik, hogy esőnek, fagynak, napsütésnek ellenálljanak. A ragasztó védelmében és a vízzárás érdekében kültérben kötelező a fugázás. Fugázatlan felület esetén megszűnik a garancia.

A fugázás esztétikai szempontból is elengedhetetlen: a klinkerhabarcsos fuga a maga durva, szemcsézett felületével hozzájárul a téglaszerű látvány létrehozásához.
Beltéri dekorációs falburkolásnál trendi a fugamentes kialakítás, és mivel itt a fizikai igénybevételek jóval szerényebbek, ez megtehető a lapburkolat tartósságának veszélyeztetése nélkül.
 

Lehet mélyített fugát készíteni?

Lehet, de nem ajánlott.
A klinkerhabarcs minimális rétegvastagsága 5-6 mm. Ebből következően a vékonyabb (8-10 mm vastagságú) lapoknál a maximális fugamélység csak 1-2 mm-nyi lehet. Markánsan mélyített fugák csak a 15-17 mm vastagságú lapoknál képezhetők ki.
A mélyített fuga nagy hátránya az, hogy a lapok felső élein összegyűlik a por és a korom, és előbb-utóbb a sötét koszfoltok lerontják a burkolat összhatását.
 

Szükséges a lapburkolatot impregnálni, bevonni, beereszteni?

Nincs szükség rá.
A klinker felülete tömött, a szennyeződés nem kötődik meg a felületén. Alacsony vízfelvételének köszönhetően korlátlanul fagyálló. Ebből következően szükségtelen a lenolajkencés, klinkerolajos bevonás. Ezek a szerek rövid időn belül elpárolognak, de addig remekül gyűjtik és megkötik a port. Használatuk a porózus, gyenge minőségű, nem kültérbe való anyagoknál (bontott tégla, mészkő, cotto) némileg elodázza a garanciális problémákat, de klinkernél csak rontanak a burkolat kinézetén.

Indokolt esetben, például erősen szennyezett városi környezetben az ablakpárkányokon, homlokzati díszpárkányokon hasznos lehet egy korszerű, nem párazáró hidrofóbizáló szerrel való bevonás, amely a szennyeződés könnyebb lemosódásában segít.

Graffitiveszély esetén korszerű antigraffiti bevonattal látható el a klinkerburkolat.
 

Miért válasszak klinker térburkoló téglát?

Mert a beton térburkolóknál tartósabbak és szebbek, a természetes köveknél pedig kedvezőbb árúak.
A klinker térburkolatoknak több olyan kedvező tulajdonságuk van, amelyet más térburkolatok így "egy csomagban" egyáltalán nem, vagy csak lényegesen magasabb árszinten nyújtanak.
 
 • Színeik természetesek, élénkek, és nem fakulnak.
 • Kopásállóságuk a legkeményebb természetes kövekével vetekszik (gránit, porfir), a betonét lényegesen meghaladja.
 • Nyomó- és hajlítószilárdságuk a beton térkövekének többszöröse.
 • Rendkívül hosszú az élettartamuk, miközben esztétikailag nem avulnak, legfeljebb patinásodnak.
 • Áruk a felső középkategóriájú beton térkövekével azonos szintű, a természetes kövekénél alacsonyabb.
 

Milyen vastagságú térkőre van szükségem?

Gyalogos forgalom közterületen és magánterületen: 20 x 10 x 4 cm, 20 x 10 x 4,5 cm, 24 x 12 x 5,2 cm

Személyautó forgalom magánterületen (csak személyautóval használt behajtók, lehajtók, udvari privát parkoló): 20 x 10 x 4,5 cm, 24 x 12 x 5,2 cm

Kis sebességű személyautó forgalom közterületen (parkoló, alkalmi forgalommal terhelt sétálóutca, családi házak behajtójának utcai szakasza): 20 x 10 x 5,2 cm, 24 x 12 x 6,1 cm

Közepes terhelésű utak (Közepes teherautók forgalma, belvárosi közút): 20 x 10 x 6,1 cm, 24 x 12 x 7,1 cm

Nagy terhelésű közút: 20 x 10 x 7,1 cm, 24 x 12 x 7,1 cm, 24 x 12 x 8 cm

A felsoroltaktól felfelé (nagyobb vastagság alkalmazásával) el lehet térni, de ez indokolatlan költségnövekedést okoz.
 

Le kell ragasztani őket?

A klinker térburkolatok lerakásának ajánlott módja a homok/durva homok ágyazatba való fektetésNem kizárt a betonaljzatra való leragasztás sem, ekkor azonban gondoskodni kell a fugákon beszivárgó víz elvezetéséről, vagy ki kell fugázni a térburkolatot (ez utóbbi drága és kényes eljárás).
 

Használhatók beltérben?

Nem ajánlott.
A klinker térburkolatok felülete szándékosan durvított, hogy a csúszásgátlásuk megfelelöen nagy legyen. A durva felületre ülő szennyeződés vízsugárral takarítható, egyéb módon nehézkes és hosszadalmas.
Ebből következően olyan területekre, ahol vagy az eső által természetes módon, vagy locsolással a tisztítás nem oldható meg, nem ajánlott lerakni őket. Ha beltérre szánunk klinkerburkolatot, akkor klinker padlólapot érdemes választani.
 

Szükséges impregnálni a térburkolatot?

NEM.
Ezt az anyagféleséget kifejezetten kültéri burkolás céljára  készítik. A környezeti hatásokat maradéktalanul elviselik mindenféle utólagos beeresztés, impregnálás nélkül.
 

Alkalmasak lejtős behajtók burkolására?

IGEN.
A felületük erősen durvított. A klinker finomszerkezete és a felületi durvaság együtt nagyon magas csúszásgátlást eredményez, ezért egészen meredek lehajtókra is fogazás nélkül beépíthetők.
 

Kell gondoskodni a vízelvezetésről?

A tervek ismeretében átgondolandó.
A helyesen beépített klinker térburkolat fugái a csapadékvíz egy részét elnyelik és az aljzaton keresztül az altalajba juttatják. Betonágyazatba történő fektetés esetén, heves esőzéskor, erősen lejtős felületen, vízzáró altalaj esetén, nagyobb összefüggő burkolt felületen azonban összegyűlhet olyan mennyiségű víz, amelynek elvezetését meg kell oldani.
 

Fagyállóak?

Igen.
Mostoha környezetben is több száz év az élettartamuk. Az ilyen jellegű anyagok őshazájában (Belgium, Hollandia, Németalföld) készülnek a felhalmozott tapasztalatok és a legmodernebb technológia ötvözésével. Az általunk forgalmazott anyagok Skóciában, Svédországban, Németország meglehetősen változatos klímájú területein is bizonyították, hogy az időjárási szélsőségeket károsodás nélkül elviselik.
 

Lábazatra alkalmazhatók?

IGEN.
Ezeket az anyagokat kifejezetten homlokzatok burkolására készítik. Minden környezeti hatásnak tartósan ellenállnak, ezért burkolhatók velük lábazatok, teljes homlokzatok, készíthetők belőlük homlokzati díszítések.
 

Lehet takarítani a téglaburkolatot?

IGEN.
A szennyeződés nem kötődik vegyileg a klinkertéglák felületére, ezért a téglaburkolat még erősen szennyezett környezetben is lemosható vízsugárral. A rusztikus felületű téglák természetesen gyorsabban porosodnak a sima felületűeknél, de a belvárosi és az iparterületi környezetet kivéve ez nem jelent észrevehető hátrányt.
A bőséges esők - amikor az egész felületen csorog lefelé a víz - természetes módon tisztítják a burkolatot.
 

Felléphet páratechnikai probléma (páralecsapódás)?

NEM.
A burkolótégla/klinkertégla előtétfalak helyes rétegfelépítéséhez hozzátartozik a kiszellőztetett légrés, amely az épületből kijutó párát elvezeti. Klinkertégla falat közvetlenül a teherhordó szerkezetnek falazni nem ajánlott.
 

A téglaburkolat jobb, vagy a lapburkolat?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A meglévő feltételek és az anyagi lehetőségek függvényében lehet kiválasztani az optimális megoldást.
 
 • A lapburkolat ára 30-50%-a a téglaburkolat árának.
 • Mindkét szerkezet tartós, esztétikus, megvédi a mögöttes szerkezeteket a külvilág hatásaitól.
 • A látványt illetően a sarokelemes élképzéssel készülő lapburkolat megkülönböztethetelen a téglaburkolattól.
 • A lapburkolat kisebb helyigényű. (Lapburkolat vastagsága: 1,5-2.5 cm, kiszellőztetett téglaburkolat vastagsága minimum 15 cm)
 • A lapburkolat lényegesen könnyebb a téglaburkolatnál, kevésbé terheli a teherhordó homlokzati épületszerkezeteket.
 • A lapburkolat kivitelezése egyszerűbb és gyorsabb.
 • A téglaburkolat tervezése és kivitelezése több szakértelmet igényel.
 • A téglaburkolat hőtehetetlensége nagyobb, ezért a napi hőingásoktól jobban megvédi az épületet.
 • A kiszellőztetett téglaburkolat páratechnikai viselkedése a jelenlegi szakmai preferenciák szerint kedvezőbb.
 • A téglaburkolat csak akkor kivitelezhető kompromisszumok nélkül, ha az épületet már eleve a téglaburkolattal tervezték meg. A klinkerlap burkolat utólag is elkészíthető problémamentesen, akkor is, ha a tervezésnél nem vették figyelembe ezt a homlokzatképzési lehetőséget.
 • Katasztrófahelyzetben (földrengés, jármű nekiütközése, robbanás) a téglaburkolat stabilitása kérdéses.
 

Jobb-e a klinkerburkolat a kézi vetésű burkolatnál?

Nem jobb és nem rosszabb, hanem más.
 
 • A kézi formázású anyagok ugyan több vizet vesznek fel a klinkernél, de könnyebben és gyorsabban le is adják azt. Mindkét anyagféleség élettartama sok évtized.
 • A kézi formázású anyagok nyomószilárdsága kisebb a klinkerénél, de értéke még mindig elegendő egy kiváltás nélküli 9 m magasságú falazat készítéséhez.
 • A kézi téglák egyedi struktúráját, finoman átmenetes halvány pasztellszíneit klinkerből nem lehet előállítani.
 • A klinkereket a merevségük, a felületi tömöttségük ridegebb anyaggá teszi a kézi tégláknál.
A két anyagféleség közötti választásban egyedül a megcélzott stílus, az ízlés, a keresett színvilág, a tetszés legyen mértékadó, hiszen egyéb tekintetben a két anyagféleség egyenértékű.
 

Lehet mélyített fugát készíteni?

Lehet, de nem ajánlott.
A mélyített fuga nagy hátránya az, hogy a téglák felső élein összegyűlik a por és a korom, és előbb-utóbb a sötét koszfoltok lerontják a burkolat összhatását.
 

Szükséges a burkolatot impregnálni, bevonni, beereszteni?

Csak bizonyos esetekben.
Általános esetben semmiféle impregnálásra, beeresztésre nincs szükség. A téglák úgy készülnek, hogy mindeféle utókezelés nélkül is rendkívül hosszú az élettartamuk.

Olyan lábazati felületeken, ahol intenzív szennyeződés elképzelhető (sár felfreccsenése, olajos, zsíros foltok) a lábazati felület hidrofóbizálása ajánlott, mert a szennyeződések ekkor könnyebben eltávolíthatók. Indokolt esetben, például erősen szennyezett városi környezetben az ablakpárkányokon, homlokzati díszpárkányokon hasznos lehet egy korszerű, nem párazáró hidrofóbizáló szerrel való bevonás, amely a szennyeződés könnyebb lemosódásában segít.

Graffitiveszély esetén korszerű antigraffiti bevonattal látható el a burkolat.
 

Miért válasszak klinker padlólapot?

Számos olyan kedvező tulajdonságuk van, amelyek így "egy csomagban" más burkolóanyagoknál egyáltalán nem, vagy csak a klinkerekénél lényegesen magasabb árszinten találhatók meg.
 
 • A klinker padlólapok egyedi, utánozhatatlan látványt nyújtanak, mert természetes anyagból, máz nélkül készülnek.
 • Rendkívül tartósak: fagyállók, kopásállók, savállók, színtartók.
 • Csúszásmentesek: Kültérben, rámpákon, lépcsőkön nincs balesetveszély.
 • Jól illeszkednek a természetes anyagú egyéb burkolatokhoz (fa, kő, tégla)
 • Bőséges kiegészítőválasztékkal rendelkeznek.
 • Teljes keresztmetszetükben homogének: Mechanikai sérülésük esetén nem marad feltűnő folt.
 

Alkalmasak kültérre?

IGEN.
A klinker padlólapok Kifejezetten erre a célra készülnek, a kültéri igénybevételeknek és a kültéri követelményeknek minden tekintetben ellenálló anyagok. Klinker padlólapokat széles körben építenek be olyan területeken, ahol extrém időjárási igénybevételek mellett kell tartós burkolatot készíteni. A klinker teljesen más jellegű anyag, mint a délről származó porózus, alacsony szilárdságú cotto vagy a terrakotta.  Az ezekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok nem vonatkoznak a klinkerre.
 

Alkalmasak beltérre?

IGEN.
A fizikai tulajdonságaik minden szempontból alkalmassá teszik őket beltéri alkalmazásra is.  Elsősorban természetes, rusztikus hatású belterekhez használatosak. A rusztikusabb felületű anyagokat a könnyebb takaríthatóság érdekében vízlepergető impregnálóval ajánlott átvonni.
 

Járműbehajtók burkolhatók velük?

IGEN.
A klinker padlólapok teherbírók, kopásállók, csúszásgátlók, a sózást károsodás nélkül elviselik. Ipari környezetben, targonca- és teherautóforgalommal terhelten is megállják a helyüket, így a személyautóforgalom nem számít különösebb igénybevételnek.
Az ipari Objekta széria kapható extrém csúszásgátló felülettel is, ezekkel egészen meredek rámpák, felhajtók is burkolhatók.
 

Kapható hozzájuk lábazati elem és lépcsőlap?

IGEN.
Ide kattintva megtekinthető a teljes kiegészítőelem választék. A lépcsőlapok többféle profillal és többféle méretben is hozzáférhetők.
Lábazati elemek és teraszszegély elemek is bővítik a kínálatot.
 

Mivel és hogyan kell leragasztani és kifugázni?

A padlólapok ismertető oldalán a kiegszítők almenüre, vagy ide kattintva képekkel illusztrált beépítési útmutató található. A szükséges segédanyagokat (ragasztó, fugázó) forgalmazzuk, raktáron tartjuk.
 

Miért széles fugákkal (8-12 mm) ajánlott lerakni őket?

Mind esztétikai, mind technológiai okokból kifolyólag.

A klinkerlapok rusztikus, természetes hangulatúak, amelyet elront a "csempeszerűen" keskeny fugakép. A lapok méreteinek eltéréseiből származó fugaméret változás sokkal kevésbé szembetűnő széles fugák esetén, mint keskenyeknél.

Még egy érv: A klinkerlapok két alapvető mérete a 24 x 11.5 cm és a 24 x 24 cm. Ha a két eltérő méretű lapot izgalmasabb burkolati rajzolat elérése érdekében mintákat kirakva keverjük, vagy amikor csak a téglalap alakú lapot forgatjuk különböző helyzetbe (például halszálka mintába rendezve), akkor csak 10 mm-es fugákkal tudjuk biztosítani a fugák futását.
 

Szükséges a burkolatot impregnálni, bevonni, beereszteni?

Alaphelyzetben nincs szükség rá.
A klinker felülete tömött, a szennyeződés nem kötődik meg a felületén. Alacsony vízfelvételének köszönhetően korlátlanul fagyálló. Ebből következően szükségtelen a lenolajkencés, klinkerolajos bevonás. Ezek a szerek rövid időn belül elpárolognak, de addig remekül gyűjtik és megkötik a port. Használatuk a porózus, gyenge minőségű, nem kültérbe való anyagoknál (bontott tégla, mészkő, cotto) némileg elodázza a garanciális problémákat, de a klinkernél erre nincs szükség.

Indokolt esetben, például erősen szennyezett (olajos, kormos) városi környezetben, intenzív sárfelhordás esetén hasznos lehet egy korszerű hidrofóbizáló szerrel való bevonás, amely a szennyeződés könnyebb lemosásában segít.
 

A tégla homlokzatburkolatok specialistájaként homlokzati klinkerlapokat, homlokzatburkoló klinkertéglákat, kézi vetésű burkolótéglákat, fagyálló natúr és mázas klinker padlólapokat, valamint klinker térburkoló téglákat kínálunk. 

Várjuk Szigetszentmiklóson lévő központunkban, az ország legnagyobb natúr kerámiaburkolat bemutatótermében. Segítünk az anyagok kiválasztásában és a műszaki részletek kidolgozásában. Sokféle anyag raktárról, azonnal elszállítható.

Falazott téglaburkolatok és ragasztott klinkerlapka homlokzatok szakszerű kivitelezését is vállaljuk, saját profi előkészítő és kivitelező csapattal.